- 08 december 2017 -

image

Terugblik Inspiratiebijeenkomst Gezonde Wijken 'Positieve Gezondheid'

Op donderdag 9 november organiseerde netwerk NOEL (Regio Nijmegen op één lijn) de laatste inspiratiebijeenkomst van dit jaar. Ruim 50 (wijk)professionals luisterden, dachten en praatten mee over het thema ‘positieve gezondheid’.

image

Niet vinken maar vonken

‘Positieve gezondheid’ is een manier van denken waarbij we niet de aan- of afwezigheid van ziekte als een aanwijzing zien voor iemands gezondheid. Het is de manier waarop mensen omgaan met eventuele beperkingen en de mate van zelfredzaamheid die bepaalt hoe gezond ze zijn. Chantal Walg, auteur van het boek ‘Gezond Centraal’, illustreert deze manier van denken in haar lezing met woorden als ‘vonken’ (i.p.v. vinken), ‘ontmoeten’ (i.p.v. moeten) en ‘waarden’ (i.p.v. randvoorwaarden).

image

Geen Poolse landdagen

Aansluitend op het plenaire gedeelte gaan de aanwezigen uiteen in groepen. Aan de hand van inspirerende voorbeeldprojecten  bespreken zij het thema ‘positieve gezondheid’. Deze worden gepresenteerd op posters. De voorbeelden maken duidelijk dat er al ontzettend veel mooie initiatieven zijn. “We moeten minder vergaderen en meer doén”, aldus een aanwezige wijkbewoner. Maar niet zomaar doen, structuur is ook belangrijk vindt een andere deelnemer. “Burgerinitiatieven zijn mooi, als het maar geen Poolse landdagen worden. Daar is niemand mee geholpen.”

image

Uitkomsten

Om de stemming en behoeften rond de Inspiratiebijeenkomst Gezonde Wijken te peilen werd een ‘mentimeter’ uitgevoerd. Hiernaast twee uitkomsten.

Bekijk de audiovisuele flitspresentaties uit de regio: